Identificarea unor boli pe scheletul uman

afis antropologieMini-aplicație de Paleoantropologie. II. Identificarea unor boli pe scheletul uman

Resturile scheletice umane, descoperite în siturile arheologice, ajung să fie studiate cu instrumente și prin metode specifice paleoantropologiei. Paleoantropologul este un detectiv al trecutului care recompune ca într-un puzzle piese informaționale pentru a obține un tablou din evoluția vieții umane.

Odată ajunse în laborator, resturile scheletice umane sunt supuse unei analize complexe. După asamblarea scheletului, urmează determinarea sexului, estimarea vârstei și prelevarea datelor biometrice. O etapă importantă a studiului constă în decelarea anumitor boli din timpul vieţii și, eventual, a cauzelor care au condus la deces, precum și identificarea indicatori scheletici care ne pot „povesti” despre activităţile de zi cu zi ale celui dispărut. Dintre bolile care îşi lasă amprenta pe scheletul uman, menţionăm câteva categorii: boli infecţioase, circulatorii, metabolice, endocrine, congenitale, neoplazice, articulare. La acestea adăugăm afecțiunile dentare, dar şi traumatismele osoase, cunoscute sub denumirea de fracturi.

Activitatea se adresează elevilor de gimnaziu și liceu, în grupuri de câte maxim 30, de la orele 1030 şi 1200, in zilele de 18 și 20 aprilie 2016. 


Contact:

Dr. Angela Simalcsik (angellisimal@yahoo.com)

Dr. Luminița Bejenaru (bejlumi@yahoo.com)

Dr. Robert Daniel Simalcsik (robyboy2@yahoo.com)

Angela Simalcsik

Despre Angela Simalcsik

Angela Simalcsik este antropolog, cercetător științific gr. III la Secția de Cercetări Antropologice a Academiei Române - Fililala din Iași, doctor în Medicină. Domenii de cercetare: paleoantropologie și antropologie contemporană.
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.