Cum se (mai) vorbește pe la sate. Geografia graiurilor românești

Afis geografia graiurilorÎn cadrul acestei expuneri elevii vor avea ocazia să intre în contact cu una dintre cele mai importante activităţi de cercetare pe care Academia Române le desfăşoară începând cu anii ’60 ai secolului trecut: aceea de a culege de pe teren şi de a prezenta sub formă de atlase lingvistice graiurile care se vorbesc la nivelul întregii ţări.

Elevii vor putea afla detalii despre istoria atlaselor lingvistice româneşti, despre anchetele de teren realizate pentru cele trei generaţii de astfel de atlase, precum şi să vadă, în format Power Point şi în format clasic, pe suport de hârtie, câteva hărţi reprezentative pentru graiurile româneşti, cu o atenţie mai mare acordată zonei Moldovei.

De asemenea, pe baza acestor hărţi se va urmări, într-o manieră interactivă, variaţia dialectală la nivelul întregii ţări, prezentându-se repartiţia pe provincii istorice a unor termeni din vocabularul de bază al limbii române.

În finalul expunerii, elevii vor putea viziona şi mici secvenţe filmate recent (anii 2012-2013) cu graiurile din zona Bucovinei, inclusiv mostre cu graiul minorităţii huţule din nordul Bucovinei.

 

Florin-Teodor Olariu

Despre Florin-Teodor Olariu

Dr. Florin-Teodor Olariu este cercetător la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” şi membru al echipei de dialectologi care redactează „Noul Atlas lingvistic român pe regiuni. Moldova şi Bucovina”.
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.