Altfel, despre folclorul românesc

afis folclorÎn cadrul acestei intâlniri elevilor și profesorilor li se vor oferi informații inedite despre textele populare cuprinse în manualele școlare. Ei vor avea ocazia de a cunoaște mentalitatea tradițională ca întreg, evitând aprecierile elogioase și goale de mesaj.

Texte literare cu motive similare, credințe și practici etnografice active vor fi prezentate pentru a crea o imagine limpede despre universul popular. Scoaterea din context a creațiilor poetice expune semnificația originară și poate genera interpretări eronate, cum este situația baladei “Miorița”. În acest caz, elevii de clasa a VIII-a vor putea afla despre multiplele variante ale textului incomplet pus în circulație de V. Alecsandri, inclusiv despre colinde și basme, în care confruntarea dintre ciobanaș și oponenți este explicită.

De asemenea, se vor face comparații cu folclorul popoarelor învecinate și cu cel universal, ca elevii să poată distinge specificul local și valorile tradiționale autentice. Câstigul unei asemenea abordări a textelor folclorice din manualele școlare constă în deschiderea unui orizont atractiv către lumea tradițională. Elevii pot valorifica informațiile personale primite de la bunicii aflați în mediile rurale și din alte lecturi. Puse într-un context universal, datele etno-folclorice vor spijini formarea unei identități culturale specifice.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.