Universul dicționarelor românești

afis universul dictionarelorToată lumea foloseşte dicţionare. Toţi ştiu (sau ar trebui să ştie!) ce este un dicţionar explicativ, adică un DEX. Dar aţi văzut vreodată un dicţionar de tip tezaur? Vreţi să aflaţi câte ceva din secretele sale? Vă vom arăta cărţi vechi şi rare – comori din biblioteca dicţionarului.

Nu vă speriaţi! Călătoria în timp ajunge şi în zilele noastre: veţi putea vedea şi varianta electronică a peste o sută de dicţionare – la care lucrăm de câţiva ani.

Lexicografia academică are, în România, o tradiţie de peste 150 de ani. RealizareaDicţionarului limbii române a constituit unul dintre primele obiective care au stat la baza întemeierii Societăţii Academice, devenită curând Academia Română. După o serie de încercări, în perioada 1905 – 2010 a fost redactată şi publicată prima ediţie a tezaurului limbii române. În prezent, cercetătorii lexicografi de la Iaşi sunt implicaţi în procesul de informatizare a cercetării lingvistice româneşti, iniţiat în 2003, prin participarea la două proiecte majore: Dicţionarul limbii române. Serie nouă. Litera C, format electronic (DLRi) şi Corpus lexicografic românesc esenţial, o colecţie de dicţionare aliniate la nivel de intrare, având ca referinţă prima ediţie a dicţionarului tezaur. Vom prezenta câteva repere din istoria domeniului precum şi rezultate ale activităţii noastre de cercetare.

Gabriela Haja

Despre Gabriela Haja

Dr. Gabriela Haja este cercetătoare a Institutului de Filologie Română "A. Philippide". Teme de interes: lexicologie, filologie română, informatizare a cercetării lingvistice româneşti, istorie a literaturii române, etnologie.
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.